Минералната вода в Балнео Хотел Свети Спас Велинград и нейните лечебни свойства
Лечебните свойства на минералната вода, с която е захранен Свети Спас 5*

България е богата на горещи минерални извори, които са разпръснати из цялата територия на страната. Това прави България една от водещите СПА дестинации в Европа.

Един такъв град в България, който е известен с термалните си минерални извори, е Велинград, разположен в сърцето на Родопа планина. Всъщност, Велинград се нарежда на първо място в България по изобилие и разнообразие на минералните си води. Не случайно, Велинград е известен като СПА столицата на Балканите, защото минералните извори в града притежават лечебни свойства и повлияват благоприятно редица здравословни състояния и заболявания.

Във Велинград се намира и Балнео Хотел Свети Спас 5 *. Хотелът е международно признат планински комплекс, който е изцяло захранен с минералните води на извор Чепино. Извор Чепино е природен източник на здраве, защото минералните му води притежават редица полезни свойства за общото здравословно състояние на организма.

Благодарение на това, че Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград е изцяло захранен с минералната вода на извор Чепино, като гости на хотела, Вие ще можете да се наслаждавате на лечебните свойства на минералната вода, докато се къпете под душа в хотелската стая, докато плувате в нашите вътрешни и външни топли минерални басейни или просто докато релаксирате в нашите джакузита с топла минерална вода.

Знаете ли обаче, за какво е полезна и за какво помага минералната вода, с която е захранен Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград? В тази статия ще Ви разкрием всички полезни свойства на минералната вода в хотела, което прави Вашият престой при нас изключително релаксиращ и възстановяващ. За целта ще Ви запознаем със състава на минерализация на водата от извор Чепино и ще посочим при лечението и профилактиката на кои здравословни състояния благоприятства минералната вода, извираща от него.

Минералната вода на извор Чепино, с която е захранен Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград, е хипертермална, с температура 48°C градуса и с обща минерализация 187 гр./л. Минералната вода се характеризира като слабоминерализирана, хидрокарбонатно – сулфатно – натриева, флуорна, силициева и радонова.

По-долу в таблицата е посочен пълнят състав на минерализация на водата от извор Чепино:

Състав на минералната вода

Извор Чепино

Температура на водата (C°) 48
pH 9,15
Радиоактивност в емана на л. 68
Катиони в мг./л.  
Калий 0,49
Натрий 47,60
Калций 4,62
Магнезий Следи
Аниони в мг./л.  
Флуор 4,50
Хлор 3,66
Сулфати 44,03
Хидрокарбонати 51,65
Карбонати 19,05
Хидрофосфат 0,0
Металсилициева киселина 45,76
Обща минерализация 187

След като се запознахте със състава на минералната вода от извор Чепино, тук е моментът, да отбележим, че в извор Чепино наличието на радон е в лечебна концентрация (над 5 nCi/1). Именно терапевтичните нива на газа радон, прави минералната вода на извор Чепино изключително полезна за целия човешки организъм.

В тази връзка може да се заключи, че минералната вода, с която е захранен Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград, има полезни свойства за стимулиране на клетъчната функция, облекчаване на болката, засилване на стомашната секреция, подобряване функцията на черния дроб, повишаване на имунобиологичните процеси и много други.

Благодарение на доказаните лечебни свойства, минералната вода, с която е захранен Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград, се използва за балнеолечение.

Най-полезно действие минералната вода има, когато се прилага чрез:

 • Пиене
 • Инхалации
 • Лечебни бани

За лечебно действие особено ефикасно е, когато минералната вода се прилага непосредствено преди радоновият газ да се изпари от водата. Именно благодарение на местоположението на Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград, който се намира само на 100 м. от извор Чепино, лечебните свойства на минералната вода се запазват, защото радоновият газ успява да се задържи във водата при достигането му до хотела. Радоновата вода има лечебно-профилактичен ефект при много заболявания.

1. Инхалационни процедури благодарение на лечебната концентрация на радон в минералната вода, с която е захранен Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград.

Терапевтичните нива на радон, прави използването на минералната вода изключително подходящо при лечение на дихателни заболявания чрез прилагането на инхалационни процедури. Чрез инхалациите радонът се усвоява много по-добре и по-бързо от организма, защото директно преминава от белия дроб в кръвта и по този начин достига до всички органи.

Тук трябва да добавим, че климатичните особености на Велинград още повече благоприятстват за ефикасността при лечение на хора, страдащи от дихателни проблеми и заболявания на белите дробове.

2. Питейното използване на радоновата вода, като метод за лечение на редица заболявания.

Пиенето на определено количество на ден на радонова вода има изключително полезно действие при заболявания на храносмилателната, пикочо-отделителната и ендокринната система.

Най-добро усвояване се получава, когато водата се приема на гладно, защото радона се резорбира по-бързо при празен стомах. Когато обаче, радоновата вода се приема след хранене, нейното действие е много по-интензивно и по-дълготрайно, защото реално така водата престоява по-продължително време в стомаха. За сравнение – приетата вода преди хранене действа благоприятно на организма в продължение на 30 мин., а ако водата е изпита след хранене, тя продължава да действа в организма до 3 часа, след като е приета.

Ефектът е най-добър, когато радоновата вода се приема бавно, на глътки, като препоръчителният дневен прием е между 600 и 1000 мл.

3. Използване на радоновата вода при лечение с бани в Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград.

Лечението с бани с радонова вода оказва благоприятно действие върху целия организъм, като най-ефективно е при ревматични, травматично-ортопедични, неврологични, сърдечно-съдови, кожни, ендокринни и други заболявания.

Чрез лечебните бани радонът оказва не само благоприятно въздействие върху кожата, но резорбирайки се чрез нея, той проникна в целия организъм. В същото време болният вдишва отделения от водата радон. Ето защо се препоръчва човекът да се движи във водата. По този начин се постига още по-голямо благоприятно действие върху организма. Най-оптималното време за лечебна баня с радонова вода е от 20 мин. до 30 мин.

Балнеолечение с бани с радонова вода в Балнео Хотел Свети Спас Велинград

Комбинацията от инхалации, пиене и лечебни бани с радонова вода дава още по-добри резултати и повлиява положително редица здравословни състояния и заболявания.

След като Ви разкрихме най-ефикасните начини за лечение при използване на радоновата вода от извор Чепино, тук е моментът да посочим и при кои заболявания и здравословни проблеми минералната вода, с която е захранен Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград, оказва благоприятно въздействие.

 • Заболявания на дихателната система – сенна хрема, ларингити, бронхити, бронхиална астма, пневмонии, КОВИД 19 и други.
 • Заболявания на опорно-двигателния апарат – ставни заболявания, като гръбначни, коленни, тазобедрени и други; артроза, артрит: ревматоиден артрит, инфекциозен артрит и други; травматично-ортопедични заболявания, като фрактури, изкълчвания на стави, навяхвания; професионални заболявания, като тендовагинит, миозит, вибрационна болест и други.
 • Неврологични заболявания невралгии, неврити, радикулити, плексити, дископатии, дискови хернии, остатъчни явления след травматично увреждане на периферни нерви, заболявания на главния и гръбначния мозък.
 • Кожни заболявания – уртикария, екземи, дерматит, псориазис и други.
 • Сърдечно-съдови заболявания – хипертония, атеросклероза, артериопатия на крайниците и др.
 • Заболявания на отделителната система нефролитиаза.
 • Стомашно-чревни заболявания – хронични стомашни заболявания, свързани само с намалена стомашна киселинност. Важно е да се отбележи, че радоновата вода е противопоказна при пептична язва.
 • Чернодробножлъчни заболявания – хроничен холецистит, хепатит, жлъчно-каменна болест и др.
 • Гинекологични заболявания – хронични възпалителни заболявания на женските репродуктивни органи.
 • Метаболитни ендокринни заболявания – диабет, подагра, затлъстяване.

Важно е, да отбележим, че преди да започнете профилактика и лечение с радонова вода чрез инхалации, пиене или лечебни бани, е добре да се консултирате с лекар специалист, който в зависимост от Вашето здравословно състояние, ще назначи най-подходящото за Вас лечение.

Също така, не забравяйте, че на територията на Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград има Медицински център. Като гости на хотела, Вие можете да се възползвате от лечебно-консултативната дейност на медицинския център и от услугите на специалистите от различни области на здравеопазването, които работят в медицинския център.

Благодарение на специално разработения Пакет Балнеология, като гости на хотел Свети Спас 5 * Велинград, Вие получавате първоначален медицински преглед в дните от Неделя до Четвъртък. По този начин, в зависимост от Вашето здравословно състояние, Главният лекар на Медицинския център на хотела Ви изготвя индивидуална програма за лечение с по 3 медицински или балнео процедури на ден, извършени отново в делнични дни от Неделя до Четвъртък. При прилагането на медицинските и балнео процедури се използва минералната вода с лечебна концентрация на радон в нея, която оказва благоприятно въздействие при редица заболявания, които посочихме по-горе в статията.

С Пакет Балнеология Вие ползвате напълно безплатно и всички СПА съоръжения в Уелнес зоната на Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград, като всички джакузита и вътрешни, и външни басейни също са захранени с топла минерална вода от извор Чепино. По този начин, докато плувате в басейните или релаксирате в джакузитата на хотела, Вие ще продължавате да изпитвате всички лечебни свойства на радоновата вода върху организма си. Именно топлата вода в комбинация с полезните минерални съставки на радоновата вода, помагат за пълната релаксация на мускулите и тонизиране на тялото при потапяне във водите на някой от водните съоръжения на Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград.

Спа релакс край вътрешния басейн с топла минерална вода на Балнео Хотел Свети Спас Велинград

СПА релакс край вътрешния басейн с топла минерална вода на Балнео Хотел Свети Спас 5* Велинград

Водни забавления във вътрешния детски басейн с топла минерална вода на Балнео Хотел Свети Спас Велинград

Водни забавления за малчуганите във вътрешния детски басейн с топла минерална вода на Балнео Хотел Свети Спас 5* Велинград

Разхлада в горещите летни дни край външния акватоничен басейн с топла минерална вода с вградена детска секция

Разхлада в горещите летни дни край външния акватоничен басейн с топла минерална вода с вградена детска секция на Балнео Хотел Свети Спас 5* Велинград

За да се извлече максимума от лечебните свойства на минералната вода, е добре, да се запознаете предварително с правилата за безопасност и етикет при използването на хидротерапевтичните зони на Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград. По този начин ще избегнете всякакви неудобства, които биха навредили на Вашето здраве. Важно е да знаете, че при някои здравословни състояния, престоят във водните съоръжения на хотела, захранени с радонова вода, е добре да се извършва след предварителна консултация с лекар специалист. Ние Ви съветваме, да слушате тялото си и ако усетите някакъв дискомфорт при използване на водните съоръжения на хотела, не се колебайте, да потърсите помощ в Медицинския център на Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград.

Ето и препоръчителните правила за безопасност и етикет при използване на водните съоръжения (басейни, джакузита), захранени с топла радонова вода, които се намират на територията на Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград:

 • Престоят във водните ни съоръжения трябва да се извършва 1 час след хранене и никога на гладно или пълен стомах.
 • Престоят във водните ни съоръжение, не трябва да надвишава 30 мин. за възрастни и 10 мин. за деца. Не се допуска ползването на водни съоръжения от бебета, поради тяхната чувствителност към промени в температурата и химическия състав на водата. Това може да предизвика реакции в нежната бебешка кожа и да претовари прекалено тяхната неразвита регулаторна система.
 • Много важно е, когато се влиза във водните съоръжения, това да се случва плавно. Резките скокове биха могли да доведат до колапс.
 • След използване на водните ни съоръжения задължително трябва да си починете 30 мин., защото лечебните сили на минералната вода продължават да действат върху организма.
 • Не забравяйте, да приемате достатъчно течности, с чиято помощ да хидратирате организма си и да избегнете възможността от дехидратация, която би могла да доведе до колапс.
 • Ако имате сърдечни проблеми, задължително трябва да се консултирате с медицинско лице, преди да се потопите във водните ни съоръжения.
 • Ако имате дерматологични проблеми, задължително трябва да се консултирате с медицинско лице, преди да се потопите във водните ни съоръжения.
 • Гости, болни от диабет, е препоръчително да избягват прекомерното излагане на високи температури, каквито са температурите на минералната вода в басейните ни.
 • Ако сте бременна, е задължително да обсъдите с лекаря, който наблюдава бременността Ви, възможността за използване на минерални басейни и да получите неговото одобрение.
 • Не забравяйте, че е изключително важно, да слушате и наблюдавате как се чувства Вашето тяло по време на престой във водните ни съоръжения, захранени с минерална вода. Ако усетите някакви необичайни симптоми като главоболие, виене на свят, гадене и др., незабавно излезте от водата, легнете на проветриво място и потърсете съдействие от наш служител.

За Вашия комфорт и приятно прекарване по време на СПА почивката Ви в Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград, която е насочена и към грижа за здравето, допринасят просторните хотелски помещения, както и вкусната храна, приготвена винаги с пресни и сезонни продукти.

Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград е Вашата дестинация за СПА и здраве! Винаги се стремим да Ви предлагаме изгодни условия и цени за Вашето незабравимо преживяване при нас!

Погрижете се за себе си и за Вашето здраве, като си осигурите почивка в Балнео Хотел Свети Спас 5 * Велинград! Направете резервация чрез онлайн формата за резервации или се свържете с Отдел “Резервации” на: моб.: +359 899 97 22 77 (може да се свържете с нас, както по Viber , така и по WhatsApp ), моб.: +359 898 97 22 77 (може да се свържете с нас, както по Viber , така и по WhatsApp ), моб.: +359 890 97 22 77 (може да се свържете с нас и по WhatsApp ), e-mail: reservations@svetispas.com.

1 Коментар

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Login Form
Register Form
Обаждане
Локация