Новини

21.04.2017г. ||| МЗ: СПРЕНИ са водовземни съоръжения с ПОВИШЕН уран във Велинград, водоподаването е РЕОРГАНИЗИРАНО

„След като на 19 април РЗИ – Пазарджик, бе уведомена за установени повишени стойности на естествен уран в питейната вода на Велинград и околни села (от 0.041 до 0.078 мг/л при норма 0.03 мг/л), на 20 април бе разпоредено спиране на водовземни съоръжения в града. Днес водоподаването в засегнатите квартали бе реорганизирано от други източници.
В околните населени места - с. Света Петка, с. Пашово, с. Грашево и махала „Мечо Корито“, поради липса на алтернативни водоизточници, водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода. Продължава извършването на анализи за проследяване на показателите при краен потребител”.
Това е точният текст на прессъобщение на МЗ от днес. По-нататък в информацията на министерството се казва: „Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели, водата от централното водоснабдяване в посочените населени места да не се използва за пиене и готвене. Няма ограничения при употребата й за хигиенни цели (къпане и миене)”.
 
On-line всекидневник Виделина
 
Нова ТВ: Няма опасност за хората във Велинград, увериха от РЗИ